DİŞ DOLGUSU

Günümüzde kullanılan dolgu maddelerinin çoğu sadece dişe tutunur, yapışmaz. Bu nedenle, diş hekimleri dolgu yaparken bazı tutucu önlemler alırlar. Bu önlemler, özel tutucu oyukların hazırlanmasıyla mümkün olur. Dolgu yaparken ana kural olarak iyi bir kavite (oyuk) hazırlanır ve dişe yapılacak dolguyla çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır.

Dolgu maddesini seçerken diş hekimleri maddenin arka dişlerde çiğneme basıncına dayanabilmesini, ön dişlerde mümkün olduğunca fark edilmemesini, dişe ve diş özüne zarar vermemesini göz önüne alırlar.

“ Birkaç tip dolgu çeşidi vardır, bunlardan bazıları şunlardır; Amalgam Dolgular (Metal Dolgular), Porselen Simanlar, Kompozitler, Inlay Dolgular “

Amalgam Dolgular (Metal Dolgular) ; Çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir, fakat görünümü estetik değildir. % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım, diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir

Porselen Simanlar, Kompozitler; Estetik dolgu maddeleridir (bonding) ; fakat amalgam kadar dirençli değillerdir. En çok ön dişlerde kullanılırlar.

Inlay Dolgular; Inlay diş dolguları, döküm dolgulardır. Dolgu için şekillendirilmiş oyuğun (kavite) ölçüsü alındıktan sonra laboratuvarda altın veya porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Özel teknik ve çok hassas çalışma gerektirirler.Kompozit dolgular diş renginde oldukları için, beyaz dolgu olarak da adlandırılırlar. İlk geliştirildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılabilmelerine karşın, zamanla çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı arttırılıp, aşınma miktarları azaltıldığı için, artık arka dişlerde de kullanılabilmektedir. Kompozit dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Dolgunun yapımını takiben hemen cilalanabilirler. Sadece çürüklerin restore edilmesi için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik işlemler için de kullanılabilir. Geniş dolgularda ısırırken dikkatli olmak dolgunun ömrünü uzatacaktır. Kompozit dolgular iyi cilalansalar da zamanla yiyecek ve içeceklere bağlı olarak renk değişimi görülebilir. Aşınma nedeni ile restore edilen dişlerde, çok sert diş fırçası kullanılmamalı ve fırçalama metoduna dikkat edilmelidir.





Çağrı Yavuz - Diş Hekimi - Osmaniye
2018 © Tüm hakları saklıdır.


İletişim Bilgileri

Adres: Adnan Menderes Mah. Akçim İş Merkezi Kat:1 No:10 - Merkez / OSMANİYE

Telefon: 0541 328 29 30

E-posta: info@cagriyavuz.com